CBAM
Carbon Border Adjustment Mechanism
…eller CBAM som det förkortas, är ett nytt regelverk initierat av Europeiska unionen som syftar till att minska koldioxidutsläpp genom att reglera importen av specifika varor med höga utsläpp. CBAM är ett viktigt verktyg för att skydda EUs klimatåtgärder och undvika så kallat koldioxidläckage, där företag flyttar sin produktion till länder med mindre strikta utsläppsregler.
Kontakt och vår hjälp
Ingstad & Co erbjuder er hjälp med att klassificera varor och därmed se om ert företag har CBAM pliktiga varor. Vi samarbetar med en leverantör av ett komplett rapporteringssystem av CBAM, där ni lägger minimalt med arbete för att rapportera CBAM. Vi bistå även med rapportering i detta system om ni själva inte har kapacitet.
Vad kan vi hjälpa dig med?
- Klassificering av varor: Vi hjälper er att fastställa om era varor omfattas av CBAM, samt ge vägledning om tolkning av de komplexa reglerna och definitionerna i CBAM-förordningen.
- Beräkning av inbäddade utsläpp: Att beräkna de inbäddade utsläppen för era importerade varor kan vara en utmaning. Med oss och vår leverantör kan vi tillsammans bistå med att samla in den information som krävs från era egna leverantörskedjor.
- Rapportering i övergångsregistret: Med det rapporteringssystem som vår samarbetspartner erbjuder får du på ett mycket enkelt sätt grepp om vilka varukoder du ska rapportera samt systemet hämtar in uppgifter från era leverantörer på ett korrekt och tidsenligt sätt.
- Kommunikation med myndigheter: Vi stöttar er i kommunikationen med Tullverket och relevanta myndigheter som era representanter. Vi hanterar frågor från myndigheter och lösa eventuella problem som kan uppstå.
- Identifiering av potentiella risker: För att ni ska kunna hantera era investeringar på bästa möjliga sätt hjälper vi er att identifiera potentiella problemområden.
- Uppdatering om regelverk: CBAM är ett komplext och ständigt förändrat regelverk. Vi kan koppla er till experter som ser till att ni får den senaste informationen och säkerställer att er verksamhet alltid följer de aktuella reglerna.
Vad är CBAM?
CBAMs mekanism bygger på att importörer av specifika varor är skyldiga att rapportera de inbäddade utsläppen i de varor de importerar. Under den nuvarande övergångsperioden, som sträcker sig från 1 oktober 2023 till 31 december 2025, är rapportering det enda kravet. Men från och med år 2026 går CBAM in i sin definitiva fas, då importörerna även är skyldiga att köpa CBAM-certifikat för att täcka de rapporterade inbäddade utsläppen.
Priset på dessa certifikat kommer att bestämmas utifrån priset på utsläppsrätter inom EU:s utsläppshandelssystem, känt som EU ETS. Rapporteringen sker kvartalsvis och ska lämnas in till ett övergångsregistret (CBAM Transitional Registry). Rapporteringen ska ske i det land där importören eller dess indirekta tullombud är etablerat och för svenska importörer innebär det att rapporteringen görs till den svenska delen av registret.
Vad är syftet med CBAM?
CBAM har ett dubbelt syfte: dels att minimera risken för koldioxidläckage, dels att uppmuntra till en global klimatpolitik. Genom att införa en justeringsavgift på importerade varor från länder med lägre klimatambitioner skapas starka incitament för producenter utanför EU att minska sina koldioxidutsläpp. Detta stärker EUs position som en global förespråkare för hållbara åtgärder och driver på andra länder att anta liknande regler.
EUs mål är att uppnå klimatneutralitet till 2050, och CBAM är ett viktigt element för att säkerställa att företag både inom och utanför EU konkurrerar på samma villkor när det gäller klimatåtgärder. CBAM förhindrar att EUs klimatmål undermineras genom företag som annars skulle kunna flytta sin produktion till länder med mindre stränga klimatlagar. Om dessa åtgärder inte vidtas kan varorna bli betydligt dyrare på den europeiska marknaden.
Varor som omfattas av CBAM
I nuläget omfattar CBAM import av vissa varor som anses ha höga koldioxidutsläpp. Exempel på dessa varor är cement, aluminium, järn och stål, gödselmedel och el. För att specificera exakt vilka varor som omfattas används varukoden KN. En detaljerad lista över varor som omfattas finns i CBAM-förordningens bilagor. Det är viktigt att understryka att varans varukod avgör om den omfattas av CBAM, inte dess enskilda komponenter.
Vissa varor är undantagna från CBAM. Till exempel är varor med ursprung i Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz undantagna, liksom import för militära ändamål under vissa omständigheter samt försändelser vars värde understiger 150 euro.
EU-direktiv och reglering av CBAM
CBAM regleras av EU-förordning (EU) 2023/956, vilket utgör den rättsliga grunden för mekanismen. Förutom denna förordning har EU-kommissionen utfärdat kompletterande genomförandeförordningar och vägledningsdokument för att underlätta implementeringen för berörda aktörer. Dessa dokument ger praktisk vägledning om hur de inbäddade utsläppen ska beräknas och hur rapporteringen ska ske.
Under övergångsfasen fokuserar EU på att samla in data för att förbereda CBAM för dess definitiva fas. Denna period är avgörande för att analysera effekterna av mekanismen och justera förfarandet för att få en så effektiv klimatåtgärd som möjligt.
Hur påverkar CBAM svenska företag?
CBAM är direkt relevant för svenska importörer som handlar med de varor som omfattas av mekanismen. Som importör måste ni registrera er i övergångsregistret och samla in data om de inbäddade koldioxidutsläppen för de varor ni importerar.
Rapporteringen sker kvartalsvis och ska innehålla detaljerad information om varans ursprung, tillverkning samt koldioxidutsläpp. Under övergångsperioden krävs endast rapportering, men från 2026 måste ni även köpa CBAM-certifikat för att täcka de rapporterade utsläppen.
För att undvika sanktionsavgifter och andra konsekvenser är det av största vikt att ni sätter er in i CBAMs krav och förbereder er inför de kommande förändringarna.
Vad innebär CBAM för miljön?
Genom att sätta ett pris på koldioxid i samband med internationell handel förhindrar CBAM att koldioxidläckage underminerar EUs klimatpolitik. Detta stimulerar internationella producenter att minska sina koldioxidutsläpp för att kunna konkurrera på EU-marknaden. Dessutom skapar CBAM ett incitament för länder utanför EU att höja sina klimatambitioner och anta egna koldioxidprissättningar, vilket kan bidra till ett mer omfattande globalt klimatarbete.
CBAM är ett led i EUs bredare gröna given (European Green Deal), som är ett ramverk för att nå klimatneutralitet. Genom att förhindra att produktion flyttar till länder med lägre klimatkrav säkerställer CBAM att EUs klimatåtgärder får en verklig effekt globalt.
Vanliga frågor om CBAM
En av det varukoder som innefattas för CBAM är KN-koder (Kombinerade nomenklaturen), som fastställs av EU och uppdateras årligen för att säkerställa att de mest relevanta varorna och sektorerna identifieras och regleras i enlighet med aktuella klimatmål. Detta säkerställer att systemet kan anpassas till förändringar inom industrin och att de mest relevanta sektorerna inkluderas.
CBAM-kraven innebär att importörer av de varor som omfattas av systemet måste rapportera mängden koldioxid som frigjorts under produktionen. Detta inkluderar en detaljerad beräkning av varans koldioxidinnehåll, samt betalning av en CBAM-avgift som motsvarar kostnaden för de utsläppsrätter som skulle ha behövts om varan producerats inom EU. Importörerna är ansvariga för att säkerställa att alla nödvändiga uppgifter rapporteras korrekt till relevanta myndigheter och att de avgifter som krävs betalas in i tid.
CBAM gäller importörer av varor som omfattas av detta regelverk inom EU. Dessa importörer har ett direkt ansvar för att uppfylla de administrativa och ekonomiska kraven som ställs. Målet med CBAM är att säkerställa att importerade varor som produceras med högre koldioxidutsläpp inte får en orättvis konkurrensfördel gentemot varor som producerats inom EU under strängare klimatregler.